Categories
General

Υγειονομικό πρωτόκολλο επανέναρξης σεμιναρίων κατά της COVID-19

Υγειονομικό πρωτόκολλο επανέναρξης σεμιναρίων κατά της COVID-19

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Αναμφίβολα η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει στοιχίσει πάμπολλες ανθρώπινες ζωές και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας πολλών χωρών, της Κύπρου μη εξαιρουμένης. Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο, δημοσιευμένες σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, δείχνουν ότι το φορτίο της καρδιακής ανακοπής και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου δεν έχει μειωθεί στην εποχή της πανδημίας. Αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις έχει αυξηθεί ή ακόμη και σχετίζεται με την COVID-19 (βλ. ενδεικτικά: BMJ, 2020;371:m3513; Circulation, 2020;142:507–509; EHJ Case Reports, 2021;5(1):ytaa475; EHJ, 2021;ehaa1067; Indian Heart J., 2020;72(5):333–336).
Απώτερος σκοπός μας ως ΚΥ.Σ.ΑΝ. είναι να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των συνανθρώπων μας σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Αυτό αποδεδειγμένα επιτυγχάνεται μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που παρέχουμε ως οργανισμός. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας μας παραχώρησε στις 4 Μαρτίου 2021 ειδική άδεια επανέναρξης των εκπαιδευτικών μας σεμιναρίων, νοουμένης, φυσικά, της εφαρμογής συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς, όπως γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των σχετικών περιοριστικών μέτρων, είχαμε προβεί σε αναστολή της διεξαγωγής των εκπαιδευτικών μας σεμιναρίων.
Στην ειδική άδεια διευκρινίζεται ότι τα σεμινάρια «θα διεξάγονται υπό την αίρεση ότι θα επιτρέπεται η διεξαγωγή εργαστηρίων σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα εκάστοτε ισχύοντα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας που θα θεσμοθετούν τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 κατά τον εν λόγω χρόνο».
Σε εφαρμογή, λοιπόν, των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνουμε για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να εφαρμόζεται:

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (ΚΥ.Σ.ΑΝ.)
CYPRUS RESUSCITATION COUNCIL (Cy.R.C.)